Дневният градски лагер „Великден у нас и по света“

От 6 до 9 април 2010 година за поредна година вратите на Младежки център-Ловеч бяха отворени за децата и младежите участници в дневният градски лагер „Великден у нас и по света“.
Участниците – около 20 деца от начален курс на ловешките училища „Васил Левски“ и „Климент Охридски“ и младежите-доброволци на сдружение „Екомисия 21 век“ опознаха интересният свят на великденските традиции в България, Италия и Франция, поемаха по различни туристически маршрути в околностите на Ловеч, учиха и се забавляваха. Програмата беше разнообразна – спортен ден, в който участниците изпробваха сили и умения, разделени в два отбора: Мълния и Стрела в различни игри – скачане с въже, народна топка, хвърляне на малка топка в цел, баскетбол и др. След разгорещена надпревара отбор Мълния победи, но съперниците им също се представиха достойно. Посещението на Хисарската крепост, легендата за крепостта, играта „Открий съкровището“, игрите в парка Башбунар, вдъхновиха и оставиха незабравими спомени у всички.
Изненадващ и интересен за децата се оказа последният ден, организиран изцяло от доброволците от Европейска доброволческа служба Луиза Интермоия от Италия и Седрик Прониер от Франция, които запознаха децата с великденските традиции във Франция и Италия. Оказа се, че във Франция хората боядисват яйца, но не се чукат с тях, а ги крият в градината, където децата ги търсят. В Италия боядисаните яйца се използват за декорация и не се ядат. Традиционно на Великден хората и особено децата предпочитат шоколадовите яйца, които хапват в изобилие.

AttachmentSize
Snimka_Lager_Velikden.JPG61.21 KB