Дневен градски лагер „Отпадъкът не е боклук“

На 1 юни, Денят на детето започна организираният от сдружение “ Екомисия 21 век “ дневен градски лагер „Отпадъкът не е боклук“. Лагерът беше с продължителност 1 седмица и обедини над 25 деца от начален курс от всички ловешки училища около темата за разумното използване на ресурсите на Земята и устойчивото управление на отпадъците.
В залата на Младежки център-Ловеч децата се забавляваха като научиха нови интересни игри; изработваха различни предмети от отпадъчни материали и подготвиха подаръци за своите близки. Всеки ден беше различен – Ден на Водният човек, Ден на Металният човек, Ден на Пластмасовият човек и др. Децата проведоха и акция за почистване на терен в град Ловеч, а събраните отпадъци използваха за създаване на оригинални творби, сертификати и др. които бяха подредени на специална изложба, станала достояние на гражданите на Ловеч и беше посветена на 5 юни – Денят на околната среда. Изложбата беше подредена в централната част на Ловеч, на открито и можеше да бъде видяна на 4 юни. Мотото на изложбата беше „Трябва да започнем точно днес!“.
Екипът на сдружение „Екомисия 21 век“ и доброволците Седрик Прониер от Франция и Луиза Интермоя от Италия, подготвили програмата и осъществили идите си на практика са уверени, че децата трябва да бъдат отблизо запознати с проблема „Отпадъци“. Защото отпадъците са навсякъде около нас – в градинката, пред блока, на улицата и проблемът е един и същ навсякъде: хората не спират да генерират отпадъци и да замърсяват природата. Децата и младите хора трябва да започнат да мислят за тези проблеми, да споделят със своите приятели, родители, обкръжение и да помогнат да се промени поведението и отношението на обществото като цяло към проблема.

AttachmentSize
Snimka_Lager_Otpaduk.JPG50.62 KB
flyer_Otpaduk.pdf690.5 KB